Масло Гхі - корисний продукт індійської кухні

Сьогодні йтиме мова про масло з трохи незвичною назвою, а саме масло Гхі. Вживаються також назви «Ґгі» та «Ґі». Цей традиційний продукт індійського походження наділяють чудодійними властивостями. Чи справді це так, та в чому ж його користь? Це ми і з'ясуємо.

Масло Гхі отримують шляхом топлення вершкового масла, внаслідок чого, воно втрачає молочний жир та стає набагато кориснішим. Вважається, що це масло добре засвоюється організмом. У Південній Азії Гхі є найпопулярнішим харчовим жиром, їх класичні страви, а також солодощі готуються з використанням саме цього масла.

Воно не боїться високих температур, тому чудово підходить для смаження. Також його можна зберігати за кімнатної температури, адже Гхі не псується. Справжнє топлене масло не має терміну зберігання, чим довше воно стоїть, тим кращі його властивості.

Існує і чимало цікавих фактів пов'язаних з маслом Гхі. Зокрема в індуїзмі його використовують для релігійних ритуалів. Також, вважалося, що витримане протягом 100 років, воно може вилікувати будь-яку хворобу. Знахарі навіть передавали топлене індійське масло з покоління в покоління. Через його цілющі властивості Гхі отримало назву «рідке золото».

Звичайно, наукових доказів, що це масло цілюще немає, однак воно справді має багато корисних компонентів. У його складі є вітаміни А, D, E, та К. Останній відповідає за згортання крові, функціонування мозку та здорове серце. Містить також калій, кальцій, фосфор, натрій, магній та залізо. Вважається, що воно добре впливає на нервову систему та печінку.

Топлене масло Гхі зміцнює імунну систему, покращує травлення та не підвищує рівень холестерину в крові. Воно не містить лактози, козеїн-білока, цукру та інших важких речовин, тому добре засвоюється.

Використовується також у медицині та косметології. Масло Гхі вважається ідеальним маслом для масажів, адже добре поглинається та має зігрівальну дію. Косметологи стверджують, що воно має такі ж властивості, як і кокосова олія. Зокрема, робить шкіру м'якою та шовковистою, добре розгладжує дрібні зморшки та вирівнює тон шкіри.

Приємним бонусом є те, що це масло не тільки корисне, а й смачне. Його можна смажити, тушкувати та додавати в десерти, тобто використовувати, як звичайне вершкове масло. Корисно та смачно вживати Гхі з сухофруктами. Їжа, приготована на маслі Гхі, підкорює навіть навіть найвимогливіших гурманів.

Замовляйте масло Гхі на сайті крафтової сироварні «Коза-за». Виготовляємо з натурального коров'ячого молока без домішок. Смакуйте його, додаючи до Ваших страв, та отримуйте максимальну користь для організму!